Q & A

Întrebări fotograf profesionist Iași. Fotografie de botez, fotograf nuntă Iași.

La ce vârsta este cel mai bine să încep să-mi fotografiez copiii?

În calitate de Fotograf profesionist Iasi vă recomand să începem cu fotografiile de la botez în Iași. Sau poate cu o ședință foto de maternitate. La fotografia de botez pot surprinde momente unice atât ale nou-născutului, frățiorilor sau surorilor, cât și intregii familii. Dacă după botez ne vedem și la petrecere sau cumătrie în Iași, acesta va fi un moment suplimentar pentru fotografii unice.

Nu există o vârstă minimă pentru a fotografia copii. Este de preferat ca nou născuții să fie fotografiați în primele săptămâni de viață. Pentru că un bebeluș evoluază rapid recomand ca în primul an de viață să acordati o mai mare importanță fotografiilor, schimbări majore având loc între o lună, 3-4 luni și 1 an. Cu alte cuvinte, în primul an, pentru fotografii memorabile ar trebui să fotografiați bebelușul de 2-3 ori. De asemenea este o idee bună să programați o ședință foto de fiecare dată când observați schimbări ale fizionomiei – copiii sunt într-o continuă schimbare.

În ce zonă fotografiați?

Sunt fotograf ieșean. În anumite perioade din an, mă pot deplasa în țară cât și în afara țării (pentru tarife și rezervări mă puteți contacta oricând).

Aveți studio?

Da, am studio, în orasul Iași. Prefer fotografia de studio, dar mă pot deplasa cu echipamentul oriunde. Un album de familie ideal conține atât fotografii în studio cât și în natură.

Când trebuie să fac programarea?

De îndată ce v-ați hotărât că vă doriți o ședință foto cu mine ar trebui să faceți o programare. În unele momente din an am perioade mai libere în altele sunt aglomerat. Cel mai bine ar fi să programați din timp pentru a avea o potrivire perfectă între timpul dv. și al meu.

Aveți ținute și decoruri pentru copii?

În studio, realizez fotografie de familie și portrete cu voi. Ca și decoruri, le prefer pe cele autentice.

În cazul fotografiei de familie sau de portret, dacă este vreme frumoasă (copaci înfloriți, frunze de toamnă, soare sau zapadă) putem ieși în livada studioului pentru a continua ședința foto.

Copiii și oamenii pe care-i fotografiez, îi pun într-o lumină unică, memorabilă. Pentru fotografii cu decor, vă recomand să aveți în vedere diverse locuri din oraș, care vă plac, și putem organiza o ședință foto acolo.

Ținutele pentru copii și decorurile de studio nu fac parte din oferta mea pentru că nu consider corect / estetic / igienic ca aceleași accesorii/ținute să fie purtate de bebeluși diferiți la ședințe foto diferite (chiar dacă ar fi spălate / curățate). Puteți aduce orice accesorii doriți, orice elemente de decor, acestea vor fi unice și vă vor reprezenta cel mai bine.

Sedința foto

Cum să ne pregătim pentru ședința foto?

Ca fotograf profesionist Iasi vă recomand să încercați să vă relaxați… vă primesc într-un studio frumos. Gândiți-vă că veniți în vacanță 🙂 Dacă vă relaxați, fotografiile vor ieși foarte bine. Scopul meu este să-i pun pe toți cei fotografiați într-o lumină nouă și minunată.

Cum să mă îmbrac?

Copilasii ii puteti imbraca cum va place dv., sau cum le place lor. Daca sunt mai multi ar fi recomandabil sa fie asortati intre ei, pentru ca fotografiile inramate in care sunt impreuna vor arata mai bine daca exista o comunicare cromatica intre copii.

Unde va avea loc ședința foto?

Sedința foto poate avea loc în studio, în livada studioului, în parc, oriunde, la alegerea dumneavoastră. Dacă ședințele foto au loc în exterior, dimineatța sau după-amiaza sunt perioade bune de fotografiat, când soarele nu mai este sus pe cer, ci se apropie de orizont. Lumina naturală caldă va ajuta blițurile mele și rezultatele vor fi deosebite!

Ce să fac dacă sunt timid?

O sa petrecem timp împreună și o să ne cunoaștem mai bine. Asta va ajuta mult. De asemenea, la rândul meu sunt părinte și experiența de părinte cred că mă va ajuta sa creez o legatură cu cei mici și să pot obține cele mai bune rezultate.

Cât timp durează o ședință foto?

Majoritatea ședințelor foto durează aproximativ 1-2 ore, dar nu sunt strict, depinde de disponibilitatea celor implicați. O ședință foto de o oră este suficientă pentru a avea un multe fotografii reușite. Adesea, după o oră, copiii obosesc sau nu mai colaborează la fel de frumos.

Ce facem dacă vremea este rea?

Vremea este uneori capricioasă, și dacă programam o ședință foto în natură iar vremea nu ne mai permite să facem ședința avem câteva variante pe care le vom discuta și vom alege cea mai bună soluție.

Dacă unul din copii e bolnav putem reprograma?

Sigur ca da. Nimic nu e mai important decât sănătatea copilașilor și este de preferat ca ei să fie sanătoși pentru a le putea captura sclipirea 🙂

După ședința foto

Câte fotografii primesc?

În funcție de natura ședinței foto veți primi de la câteva zeci de fotografii la câteva sute, atât mici pentru rețelele de socializare cât și în format mare pentru print. Păstrați-le, printați-le pe cele preferate. Pentru recomandări unde să printați, mă puteți contacta oricând.

Îmi place să cred că pictez cu lumină, punând în valoare fiecare om cu ale sale trăsături unice, atât prin lumină cât și prin compoziție.

De ce este fotografia de nuntă atât de scumpă?

Sunt trei motive principale care fac fotografia de nuntă scumpă:

1) Echipament scump. Rezultate bune sau foarte bune se pot obține cu echipament profesional, care este foarte scump, și care, în câțiva ani trebuie amortizat. Estimativ, minim 10% din valoarea unei ședințe foto o reprezintă amortizarea echipamentului. Aici nu intră doar camera și obiectivul, ci sunt incluse, blițuri, transmițătoare, echipamente difuzie, accesorii care adesea sunt scumpe și trec neobservate, software cu licență și computerele pe care se face postprocesarea. Toate acestea însumează zeci de mii de euro, care într-un interval de 5-10 ani trebuie amortizate complet.

2) Volum de muncă / oboseală. Fiecare dintre noi a participat la nunți, dar cand esți mire sau mireasă, pe lângă distracție și o noapte nedormită se adună griji, planificare și multe detalii, pe care în mod normal nu le cunoști când ești doar invitat. Pe lângă acestea se adaugă și ședințele foto din ziua nunții care pot fi solicitante / obositoare. Fotograful, la fiecare nuntă, încercă să fie mereu pe fază, pentru a avea lumina bună, compoziții bune și pentru a surprinde cele mai autentice emoții. Ori toate acestea însumate fac din fotograful de nuntă un adevărat cal de cursă lungă.

După nunta efectivă, fotograful are un volum de câteva mii de fotografii din care trebuie să scoată tot ce e mai bun, muncă care necesită mult timp (postprocesarea).

3) Taxe. Gândiți-vă că din suma totală, spre stat, se duc între 30-50% în funcție de forma de organizare a fotografului. Prin urmare, suma reală pe care o încasează fotograful în urma muncii lui este aproximativ jumătate din suma pe care o plătesc mirii. Cu cât suma pe care o încasează real fotograful este mai mare, cu atât dublul ei va fi mai mare (spre exemplu: 75 euro + 75 euro pentru o ședință foto normală de 1-2 ore, și ~500 euro la fotograf + ~500 euro taxele + amortizarea echipamentului în cazul unei nunți).

Sunt fotografiile retușate?

Fotografiile pe care le primiți sunt retușate în Adobe Photoshop și sunt gata pentru a fi tipărite atât mici cât și mari.

Cum editați fotografiile?

Fotografiile sunt făcute în format RAW (NEF), editarea începe în Adobe Camera Raw (ajustarea expunerii, balans de alb, etc.), și continuă în Photoshop (retușarea prin atenuarea cearcanelor, eliminarea coșurilor și eventual albirea dinților).

Ce echipament folositi?

Lucrez cu o camera profesională Nikon și cu lentile profesionale (pentru portret prefer Nikon 70-200mm f/2.8 sau 85mm 1.4G). De asemenea, un pic mai importantă decât camera este lumina. Folosesc până la 5 blițuri, în funcție de situație, cu softboxuri mari și mici, blenda, umbrele.

Contract și plată

La fiecare ședință foto se încheie un contract de prestari sevicii și se emite o factură. După ședința foto se achită factură. O dată ce plata este confirmată veți primi fotografiile, prin transfer web (adesea wetransfer.com). Fotografiile ședințelor foto uzuale nu se livrează pe stick, card, sau CD/DVD, decât în cazul fotografiilor de nuntă, unde, pachetele complete, se livreaza pe stick USB (Sandisk).